8/18/2020

8/18/2020

Pudding chia z jeżynami i jogurtem


Mamy pełnię sezonu na jeżyny. Zauważyłam, że te owoce nie cieszą się aż taką popularnością, jak maliny czy borówki (no i truskawki, wiadomo :-)). A to ogromna szkoda, bo są równie smaczne i do tego bardzo zdrowe. Tak więc, żeby oddać sprawiedliwość jeżynom, dziś mam ultra szybki przepis na lekki, zdrowy deser z ich wykorzystaniem.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego, ja użyłam kokosowego)
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • jeżyny

Wykonanie:
Mleko, miód i nasiona chia mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut, aby napęczniały. Następnie połowę porcji wkładamy do wysokiej szklanki, wlewamy jogurt, uzupełniamy pozostałą częścią puddingu chia. Na wierzchu układamy jeżyny - możecie je dodatkowo zmrozić, aby uzyskać ładny efekt wizualny i zyskać dodatkowe orzeźwienie w upalne dni ;-) Dodatkowo wierzch możecie udekorować płatkami kokosa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz