4/25/2016

4/25/2016

Ruloniki z ciasta filo z brokułem, serem feta i szpinakiem

 


Składniki (na około 15 ruloników)
  • 2 opakowania ciasta filo
  • 1 brokuł
  • około 200g sera feta
  • około 300g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka pepperoni 
  • oliwa

Wykonanie:
Brokuł gotujemy na parze, a następnie siekamy go na dość drobne kawałki. Wsypujemy do miski, dodajemy do niego rozdrobniony ser feta. Szpinak blanszujemy na patelni wraz z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pepperoni. Zdejmujemy z patelni, siekamy , lekko rozdrabiając liście. Następnie dodajemy je do miseczki z brokułem i serem. Wszystko dokładnie mieszamy. Można doprawić solą, ale feta jest słona, więc przed dodaniem soli warto najpierw spróbować czy jej dodatek jest konieczny.
Ciasto filo rozwijamy z opakowania i dzielimy na płaty. Każdy z nich składamy wzdłuż na pół i lekko skrapiamy oliwą. Nakładamy na niego po łyżce farszu i składamy tak, jak krokiety.
Po złożeniu skrapiamy jeszcze po trosze oliwą. Tak przygotowane ruloniki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, z każdej strony, aż się zrumienią.
Gotowe ruloniki podajemy na ciepło, wraz z sosem czosnkowym, sosem tatarskim, tzatziki itp.



3 komentarze:

  1. Wspaniałe,ale na myśl o współpracy z filo nieco się zniechęcam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglad niesamowicie kuszacy. Piekne zdjecia, z dusza.
    Bede tu zagladac!
    Bo tu pachnie, kusi, balamuci!
    S.

    OdpowiedzUsuń