7/22/2020

7/22/2020

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, szynką parmeńską i burratą


Dziś mam dla Was cudownie kolorową, lekką i pyszną sałatkę z dwoma włoskimi akcentami: szynką dojrzewającą i burratą. Burrata to rodzaj sera przypominający mozzarellę, która ma charakterystyczny, miękki, kremowy środek. Jest cudownie pyszna i idealnie sprawdza się w sałatkach. Dość często można ją dostać w klasycznych marketach, jeśli więc będziecie mieli okazję spróbować - nie wahajcie się :-)

Składniki:

  • 2 garści roszponki
  • około 50 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
  • 1 burrata
  • 1 brzoskwinia
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka masła
Dressing:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Brzoskwinię kroimy na cząstki. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło, następnie grillujemy brzoskwinię z dwóch stron przez około 2-3 minuty.
Roszponkę wykładamy na talerz. Następnie kładziemy plasterki szynki, obrane i pokrojone w plasterki awokado (doprawione solą, pieprzem i skropione sokiem z cytryny), grillowaną brzoskwinię oraz burratę.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą, polewamy wierzch sałatki.




2 komentarze:

  1. Super ta sałatka ! Choć mnie nie do końca grał tutaj ten dressing z musztardą, następnym razem przetestuję z samą oliwą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) z samą oliwą na pewno będzie pysznie! Pozdrowienia i smacznego :-)

      Usuń