2/28/2020

2/28/2020

Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem


Dzisiaj pomysł na sałatkę/śniadanie/lunch - jednym słowem lekki posiłek, który idealnie sprawdzi się w "bezmięsny piątek" :-)

Składniki:

  • 2 buraczki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • około 70 g sera koziego lub np. fety
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz


Wykonanie:
Buraczki dokładniej myjemy, owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy (w zależności od wielkości) przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika wrzucamy do miski z zimną wodą - wówczas łatwo zdejmiemy z nich skórkę. Obieramy, kroimy w plastry. Rozkładamy na talerzu.
Cebulę kroimy w pióra. Kładziemy na talerzu. Całość posypujemy pokruszonym serem, orzechami i polewamy octem balsamicznym. Doprawiamy pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz