2/24/2015

2/24/2015

Schabowe roladki ze szpinakiem






Skład.
  • ok. 50 dag schabu bez kości
  • 150ml passaty pomidorowej (lub przecieru)
  • 250 dag szpinaku (my użyliśmy mrożonego)
  • ok. 10 dag tartego żółtego sera
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • po 1 łyżeczce papryki ostrej, słodkiej, majeranku, ziół prowansalskich
  • sól, pieprz


Zaczynamy.
Schab kroimy w plastry, rozbijamy lekko płaty (może być troszkę mocniej niż na kotlety schabowe). Płaty mięsa posypujemy paprykami w proszku, solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Odstawiamy.

Pozostałe 3 ząbki czosnku drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i smażymy (można przykryć) aż do momentu, gdy cała woda ze szpinaku wyparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oddzielnej patelni. Gdy się zeszkli wlewamy passatę pomidorową i gotujemy cały czas mieszając przez około 10 do 15minut (wówczas zredukuje się ona do postaci sosu). Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku, a także majeranek i zioła prowansalskie (jeżeli macie pod ręką listki świeżej bazylii to także można kilka dorzucić).

Płaty mięsa smarujemy szpinakiem i zwijamy z nich roladki (jeżeli się rozpadają, można je spiąć wykałaczką) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy sosem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez około 50minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, ryżem.







6 komentarzy:

  1. Wspaniałą propozycja na obiady i kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł na mój szpinak zalegający w lodówce:)schab zamienię na kurczaka i do dzieła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczak na pewno świetnie się spełni e tej roli ;-) smacznego :-)!

      Usuń
  3. Zdecydowanie skusiłabym się na taki obiad- wygląda bardzo smacznie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i ten szpinak...mmm pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ślinianki wariują na widok takich pyszności!

    OdpowiedzUsuń