Sernik cytrynowy z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trochę jest z nim zachodu, ale uważam, że warto go upiec. Dla koloru i aromatu do rabarbaru dodałam jeszcze parę truskawek. Przed podaniem proszę posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious magazine).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik cytrynowy z rabarbarem

Sernik cytrynowy z rabarbarem
Składniki:
Spód:
60g miękkiego masła
200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
Masa serowa:
250g serka mascarpone
500g gotowego sera na sernik
200g jasnego brązowego cukru
skórka stara z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku
3 jajka
2 żółtka
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa rabarbarowa:
360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru i 60g truskawek)
50g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, możemy pominąć, dodaje ładnego koloru)
2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
2 żółtka
50g masła
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią lub
cukrem wanilinowym.

Sernik cytrynowy z rabarbarem

Masa rabarbarowa:
1. Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać 50g cukru i grenadynę, zagotować. Trzymać na mały ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć).

2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać.

3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać masło, żółtka i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Spód:
4. Ciasteczka dobrze pokruszyć (patrz FILM) i dodać do nich masło, dokładnie wymieszać.

5. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć.

Masa serowa:
6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.

7. Około 1/3 masy serowej wylać na spód w blaszce. Następnie porcjami wylać 1/3 masy rabarbarowej (patrz FILM). Wylać pozostałą masę serową i na końcu rabarbarową. Końcówką łyżki lub noża przemieszać obie masy, żeby na wierzchu zrobił się marmurkowy wzorek (patrz FILM).

8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez około 60-65 minut.

9.Po upieczeniu zostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić jeszcze przez około 45 minut. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

Sernik cytrynowy z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

5 komentarzy do “Sernik cytrynowy z rabarbarem”

  1. Niestety nie polecam tego przepisu, sernik wyszedł strasznie rzadki, robiłam wszystko jak w przepisie ale jednak nie polecam :-/

    Odpowiedz
  2. użyłam twarogu „Mój ulubiony” z Wielunia, wydaje mi się, że powinno się udać z takim rabarbarem,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Jest śliczny :) Kiedy był sezon na rabarbar chciałam go zrobić ale niestety nie mogłam. Bardzo fajna konsystencja. Jakiego twarogu Pani użyła? Bardzo chciałabym zrobić ten sernik, ale pojawia się problem w postaci rabarbaru. Czy zapasteryzowany, w soku własnym czyli przesypany warstwami cukru nadałby się? Teraz wygląda na jakby odsączony z soków i wody, które w sobie miał. Truskawki mam jedynie mrożone i chciałabym zastąpić mąkę kukurydzianą. Myślę, że masa rabarbarowa oddaje trochę wilgoci sernikowi i dlatego nie jest zbyt zwarty i suchy, a na takim wilgotnym, mazisto-kremowym serniku bardzo mi zależy. A może można wykorzystać przepis na samą masę serową i spód albo użyć innych owoców? Mam nadzieję że pomoże mi Pani :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz