środa, 15 lipca 2020

Sernik Oreo na zimno

Idealne, szybkie ciasto - serniczek oreo na zimno. Dla przełamania słodkiego smaku polecam  dodać borówkę amerykańską :)



Składniki:
- 350 g twarogu delikatnego President (Biedronka),
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2-4 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (do smaku),
- 3 łyżeczki żelatyny + woda do zakrycia,
- 176 g ciasteczek Oreo + kilka do ozdoby i środka masy sernikowej,
- 40 g masła.

Dodatkowo:
- borówka amerykańska.

Wykonanie:
Masło stapiamy i łączymy z czarnymi ciasteczkami Oreo (białe nadzienie zdrapujemy nożem) i odkładamy, przyda się na później. Ciasteczka z masłem blendujemy na piasek. Tortownicę średnicy ok. 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Przerzucam ciasteczka z masłem i ugniatam ręką/łyżką ciasteczka do dna. Wkładam do lodówki do schłodzenia.  Żelatynę zalewamy zimną wodą tak do przykrycia, nie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min. do spęcznienia. W tym czasie ubijam śmietankę z cukrem (2 łyżki) na sztywno. Dodaję twaróg i delikatnie łączę, ewentualnie dodaję więcej cukru, pamiętając że ciasteczka są słodkie, a białe nadzienie z ciasteczek też będzie wykorzystane. Żelatynę podgrzewam na małym ogniu tylko do stopienia, nie możemy jej przegrzać. Następnie chwilę chłodzę i do żelatyny dodaję 1 łyżkę masy sernikowej, mieszamy a następnie dodajemy drugą łyżkę masy. Mieszamy. Wszystko potem przelewam do reszty masy sernikowej i delikatnie mieszam na niskich obrotach mikserem. Następnie wyjmuję blaszkę, wylewam masę sernikową, wyrównuję. Wciskam połamane ciasteczka oreo. Na górę kładę pozostałą białą masę z ciasteczek, kruszę jeszcze kilka ciasteczek oreo i dodaję borówki dla złamania słodkiego smaku. Ciasteczka przez noc mogą nam zmięknąć, dlatego jeżeli chcemy mieć chrupiącą dekorację polecam ciasteczka połamać przed samym podaniem.  Serniczek wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.   
















2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari