niedziela, 22 listopada 2015

Sernik wiedeński

Żółty od ilości jajek i lekki od ubitej piany. Czasem pieczony z nutą cytrynową, rodzynkami oraz kruchym spodem. Sernik wiedeński wg różnych przepisów posiada kruchy spód, a raz nie. Sernik wiedeński to w moim domu "numer 1" wśród wszystkich przepisów. Przygotowuję go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. 

Składniki (forma 35x25 cm):
Kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2-3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (lub wysokiej jakości twarogu z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • kilka łyżek marmolady
Wykonanie:
Kruchy spód
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę (35x25 cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.

Masa serowa
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego :)

Przepis na ten sernik został okrzyknięty Przepisem Miesiąca wg. Przyślij Przepis 2/2016r. 
 






2 komentarze:

Karolina Smyk pisze...

extra ciacho! Uwielbiam serniki!

ami pisze...

Pięknie wyszedł. I wygląda na mego puszysty, a takie właśnie lubię :)