piątek, 11 stycznia 2013

Sorbet grejpfrutowy



Składniki:

- żółte grejpfruty (3)
- czerwone grejpfruty (3)
- cytryna (1/2)
- herbata malinowa (400 ml)
- cukier (100 g)
- białko (1)

Zaparzyć dosyć słabą malinową herbatę (powinna mieć intensywny kolor ale niezbyt wyraźny smak). Przelać do rondelka, dodać cukier i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić.
Zetrzeć skórkę z jednego z czerwonych grejpfrutów. Wycisnąć sok ze wszystkich grejpfrutów i z połówki cytryny i wymieszać. Dodać do wystudzonej herbaty z cukrem i schłodzić w lodówce.
Schłodzoną mieszankę przelać do misy do ubijania lodów. Ubijać przez 15 minut. Wymieszać łyżeczkę ubitych lodów z białkiem i startą skórką. Dodać do pozostałych lodów i ubijać jeszcze przez 5 minut.
Przed jedzeniem włożyć na co najmniej kilka godzin do zamrażarki.