Tarta z rabarbarem i kremem

czwartek, maja 23, 2019

Tarta z rabarbarem i kremem przepis

Nareszcie sezon na rabarbar! Uhuuuu! Też cieszycie się?
 Od dawna uwielbiam rabarbar. Cienię go za unikalny kwaśny smak i strukturę. Świetnie się nadaje do wypieków, gdzie w połączeniu ze słodkością ciasta nabywa wcale inne walory smakowe. 


Dzisiaj przepis na unikalną, mega kruchą tartę z rabarbarem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. U nas w domu zniknęła w mgnieniu oka. Jest łagodna, miękka, a zarazem chrupiąca. Słodka, a jednocześnie z nutką kwaśności rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować.

Tarta z rabarbarem i kremem - przepis:

Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Nadzienie:
2 jajka
3 łyżki cukru
200 g kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki pszennej
200 g rabarbaru

1 łyżka cukru do posypania ciasta

Jak zrobić tartę z rabarbarem i kremem? 

  • Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk. 
  • Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.  
  • W między czasie robimy nadzienie. Trzepaczką ubijamy jajka, cukier i kwaśną śmietanę. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. 
  • Rabarbar kroimy w podłużne paski o długości proporcjonalnej do szerokości formy, w której będziemy piekli tarte. 
  • Dno podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.


  • Schłodzone ciasto lekko zagniatamy i wykładamy nim spód i 2-3 cm boków formy. 
  • Na spód wlewamy nadzienie, a na wierzch układamy rabarbar. Wierzch posypujemy cukrem. 
  • Tartę pieczemy przez ok. 35-45 min. Ostatnie 3-5 minut pieczemy pod funkcją grill.  
  • Serwujemy odrazu po upieczeniu z gałką lodów, albo dobrze schłodzoną. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Tarta z rabarbarem i kremem przepis


Tarta z rabarbarem i kremem przepis

Tarta z rabarbarem i kremem przepis

Podobne przepisy

3 comments

  1. Zdjęcia jak i tarta są totalnie niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej czy da radę upiec tartę z innymi owacami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością ;) Można zrobić z malinami, truskawką, borówkami. Będzie także dobre ;)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: