niedziela, 4 sierpnia 2013

Zielona sałatka z kiwi, gruszką i awokado

Kiedy wyjęłam wszystkie składniki do przygotowania sałatki na kuchenny blat, mój mąż przyszedł i zapytał czy warunkiem znalezienia się w tej sałatce jest bycie zielonym? Nie da się ukryć, że wszystkie owoce, sałata oraz szczypiorek mają właśnie ten piękny, zresztą mój ulubiony kolor - zielony, stąd też tak będzie się nazywać moja sałatka.

Przepis znalazłam na kwestiasmaku.pl. Dodałam od siebie jedno dodatkowe kiwi, gdyż przepadam za tym owocem, natomiast w przypadku sosu zrezygnowałam z dodania proszku zielonej herbaty (matcha). Asia poleca dla urozmaicenia sałatki dodać niebieski ser pleśniowy czy krewetki, ja jednak zostałam przy wersji podstawowej, w końcu to ma być sałatka zielona. Zastanawiałam się tylko nad dodaniem zielonego jabłka, jak myślicie, pasowałoby?

Zielona sałatka z kiwi, gruszką i awokado

Źródło przepisu: kwestiasmaku.pl (plus moje drobne zmiany)

Składniki:
  • sałatka
  • 2 kiwi
  • 1 awokado
  • 1 gruszka
  • sok z cytryny (do skropienia gruszki, kiwi i awokado)
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • kilka listków posiekanej mięty

Winegret z estragonem:
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
 
Liście sałaty umyć i osuszyć. Kiwi i awokado obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Podobnie pokroić i skropić gruszkę. Składniki sosu wymieszać.

Na talerzach układać po kilka liści sałaty i po 3-4- plasterki każdego z owoców. Posypać szczypiorkiem i miętą, polać sosem winegret.

Uwaga: sałatkę można także przygotować nieco inaczej, mieszając w misce drobniej porwane liście sałaty i pokrojone w niedużą kostkę owoce. Wtedy całość należy delikatnie wymieszać z winegretem. 


Zielona sałatka z kiwi, gruszką i awokado
 
Zielona sałatka z kiwi, gruszką i awokado

2 komentarze:

  1. może zrobie jeszcze dzisiaj *.*

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj