ZUPA KREM Z KUKURYDZY Z SALSĄ BRZOSKWINIOWĄ

VEGAN CORN CHOWDER WITH PEACH SALSA



Wszyscy chyba lubimy kukurydzę, prawda? A teraz wyjątkowo można się nią nacieszyć do woli, bo młoda świeża kolba tych słodkich ziarenek kosztuje 2 złote.




Doskonale smakuje gotowana na parze z odrobiną soli, można z niej przyrządzić genialną sałatkę z kokosem i tymiankiem a także kremową i sycącą zupę, którą dziś wam zaproponuje.


Vegan corn chowder with peach salsa


Zupę można serwować na ciepło albo na zimno, smakuje tak samo dobrze. A sposób podania też jest różnorodny, można tak jak ja podać ją z pyszną świeżą salsą z brzoskwini bądź posiekanymi pomidorami, do tego świeże listki bazylii i mamy ciekawy, kolorowy, naturalny i przede wszystkim smaczny posiłek. Można również zamiast tych dodatków przed miksowaniem zupy pozostawić część ugotowanych warzyw i dodać je na końcu, w ten sposób otrzymamy bardziej treściwą zupę. Zapraszam do spróbowania.


Vegan corn chowder with peach salsa


Nieznacznie zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau


SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 2 kolby świeżej kukurydzy (lub 400g mrożonej)
  • 1 duży batat (słodki ziemniak) lub 2 średnie zwykłe ziemniaki
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej domowego mleka z migdałów lub nerkowców)*
  • 1 L bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz


* aby przygotować takie mleko, należy dzień wcześniej zamoczyć garść migdałów lub nerkowców w wodzie, a następnego dnia odcedzić je, przepłukać, zmiksować z 2 szklankami wody i przelać przez drobne sitko.



PROPONOWANE DODATKI DO ZUPY:





PRZYGOTOWANIE:

Ziarna kukurydzy odcinamy od kolby za pomocą noża. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy kukurydzę. Podsmażamy ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieje.
W międzyczasie siekamy cebulę, obieramy ziemniaka i kroimy go w małą kostkę. Gdy kukurydza jest już gotowa, w dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę, po 5 minutach wrzucamy ziemniaka, dolewamy bulion i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie do garnka wrzucamy podsmażoną wcześniej kukurydzę i gotujemy ok. 10 minut. 
Gotową zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Dodajemy sól i pieprz, do smaku. Rozlewamy do misek i dodajemy do każdej po 2 łyżki salsy lub posiekanych pomidorów i świeże listki bazylii. Możemy również pominąć te dodatki i przed miksowaniem zupy pozostawić część ugotowanych warzyw z zupy i dodać je na końcu. Zupa smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno w formie chłodnika.

Smacznego ☺


Vegan corn chowder with peach salsa


We all probably like corn, and now we can eat as much as we want, young fresh cobs of this sweet kernels are so cheap right now.
It tastes great steamed with a little salt, makes a  brilliant salad with coconut and thyme or a  creamy and fulfilling soup. It can be served hot or chilled, in both ways it  tastes good. A method ofserving is also versatile, you can serve it with delicious  fresh peach salsa or chopped tomatoes, add fresh basil leaves and you have an interesting, colorful, natural and above all tasty meal. You can also omit this additions and just leave some cooked veggies from the soup, before mixing and add them at the end, then you will have a more textured soup. In any way it's a great meal worth trying.


Vegan corn chowder with peach salsa


Slightly modified recipe from "Color me vegan" cookbook by Coleen Patrick-Goudreau


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 2 corns on the cob (or 400g frozen corn kernels)
  • 1 large sweet potato (or 2 yellow potatoes)
  • 1 large onion
  • 1C vegan milk (preferably homemade cashew or almond milk)*
  • 1 L vegetable stock
  • extra virgin olive oil
  • salt, pepper



* To make this milk, just soak a handful od cashews or almonds in water, overnight. On the next day drain and rinse them and blend with 2 C of filtered water. Pour through a sieve and use.



ADDITIONS:


* To make this milk, just soak a handful od cashews or almonds in water, overnight. On the next day drain and rinse them and blend with 2 C of filtered water. Pour through a sieve and use.


PREPARATION:


Cut off the corn kernels from the cob. Heat 2 tablespoons of olive oil in a pan and add the corn. Fry approx. for 20 minutes, until lightly browned. 
In the meantime, chop the onion, peel the potato and cut it into small cubes. When the corn is ready, in a large pan heat 2 tablespoons of olive oil and fry the onion, after 5 minutes, toss potatoes, and add the broth, cook for 20-30 minutes, until the vegetables are soft. After that, add the cooked corn and cook for 10 more minutes. 
Pour the soup into a blender cup and mixe until smooth. Pour back into the pot, add the milk and gently heat up. Add salt and pepper, to taste. Pour into bowls and add 2 tablespoons of salsa or chopped fresh tomatoes and fresh basil leaves. You can also omit these additions and just leave some cooked beggies from the soup, before blending it and add them at the end. Soup tastes great being  served hot or chilled.

Enjoy ☺

Vegan corn chowder with peach salsa

2 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION