by Katarzyna Anders

Żur śląski

ZupyWielkanocPrzyjęcia i imprezyZiemniakiKiełbasaWieprzowinaJajkaKuchnia polska

Tradycyjny żur śląski – pożywna zupa na wędzonce z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami, na zakwasie żytnim. Jest to regionalna zupa z Górnego Śląska.

Żur śląski różni się od żurku wielkanocnego, tym, że jest kwaśniejszy, bardziej zdecydowany, raczej tłustszy przez sporą ilość boczku i kiełbasy śląskiej zamiast białej. Żur w przeciwieństwie do żurku wielkanocnego nie jest też zabielany śmietaną. Jednak, tak naprawdę, wersji żuru i żurku, w tym wersji na Wielkanoc, również na Śląsku, jest mnóstwo. Zupę gotuje się na wędzonce lub kościach i wędzonce, dodaje różne proporcje mięsa i kiełbas – czasem tylko białą, czasem białą i śląską. Zobaczcie również mój przepis na żurek wielkanocny i sprawdźcie, która wersja smakuje Wam bardziej.

Jednak tradycyjny żur śląski powinien zdecydowanie zawierać wędzonkę, naprawdę sporą ilość mięs, szczególnie kiełbasy śląskiej oraz ziemniaki. Zakwaszamy go zakwasem żytnim, który możecie kupić lub przyrządzić samodzielnie – polecam mój przepis na zakwas żytni. I właśnie tradycyjny śląski żur polecam Wam na co dzień, poza okresem wielkanocnym, jako bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę, która w zupełności może zastąpić cały obiad.

Żur śląski – przepis

Porcja

3,5 l żuru, tj. porcje dla 7 do 8 osób

Składniki

2 litry bulionu

  • 400 g żeberek lub kości wieprzowych surowych (lub wędzonych, jeśli chcemy intensywny żur)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 l wody
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego surowego
  • 400 g białej kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 i 3/4 łyżki majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,5 l zakwasu z tego przepisu lub kupionego
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu - do smaku
  • ok. 2 łyżeczki soli - do smaku

do podania

  • chleb
  • 7 do 8 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo (1 jajko na porcję)

Wykonanie

  • w garnku umieścić żeberka lub kości, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, lubczyk, suszone grzyby i zagotować
  • gdy bulion zawrzy dodać obrane i pokrojone na pół warzywa: marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebulę i całość gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę. W połowie gotowania dodać sól
  • po godzinie wyjąć z bulionu warzywa (nie wyrzucać marchewki!), zostawiając tylko mięso i grzyby. Następnie dorzucić obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować przez 20 minut
  • boczek pokroić w drobna kostkę a kiełbasę śląską na plasterki i wrzucić na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu przez około 10 minut pozwalając, by cały tłuszcz się wytopił
  • posiekać cebulę i wrzucić ją na patelnię z kiełbasą i boczkiem. Zeszklić ją przez kilka minut, dalej podsmażając kiełbasę i boczek do zrumienienia
  • gdy ziemniaki się ugotują, to wyjąć z bulionu mięso i grzyby. Mięso obrać z kości, grzyby pokroić w kostkę, wyciągniętą wcześniej marchewkę pokroić w plasterki. Odzyskane mięso, marchewkę i grzyby wrzucić z powrotem do bulionu. Do bulionu dodać również zawartość patelni tj. podsmażone cebulę z kiełbasą i boczkiem. Doprawić zupę majerankiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gotować przez 10 minut
  • po tym czasie wlać zakwas, doprawić zupę solą i pieprzem i gotować jeszcze do 10 minut
  • żur jest gotowy, ale lepszy jest jak się przegryzie, więc spokojnie można go przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej
  • tradycyjnie najlepiej żur śląski podawać z chlebem, najlepiej wiejskim. Można go też dodatkowo wzbogacić połówkami jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo. Ja polecam właśnie jajka na półtwardo, to jest z lekko płynnym żółtkiem - takie jajka gotuje się około 5 do 6 minut od momentu zawrzenia wody

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyWielkanocPrzyjęcia i imprezyZiemniakiKiełbasaWieprzowinaJajkaKuchnia polska
Przepis własny inspirowany przepisami na tradycyjny żur śląski.